- De Universiteit van Amsterdam schat dat er deze week voor 1,5 miljoen aan schade is aangericht door pro-Palestijnse demonstraties.
- Het is nog niet duidelijk of de schade verhaald gaat worden op de demonstranten.
- Burgemeester Femke Halsema sprak tijdens een spoeddebat vrijdag van een “sombere week.”
- Lees ook: Rotterdam is van de grotere steden financieel de gezondste gemeente van Nederland
De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen, aldus de universiteit.
De UvA spreekt van “aanzienlijke schade” die is aangericht tijdens de protesten op de Roeterseilandcampus en de andere UvA-locaties Oudemanhuispoort en Binnengasthuis. Het is nog niet duidelijk of de universiteit de schade wil verhalen op de betogers. “In samenspraak met verschillende partijen” wordt gekeken “of en hoe die schade te verhalen is”, aldus de universiteit, die zegt daar later op terug te komen.
De protesten begonnen maandagmiddag. De betogers stelden drie eisen aan de universiteit: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden verbreken met Israëlische instituten die deelnemen aan “genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land”, net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.
De UvA heeft inmiddels een overzicht met alle samenwerkingen waarin Israëlische wetenschapsgroepen deelnemen gepubliceerd. Deze informatie was volgens de universiteit al openbaar.
De UvA stelt heel terughoudend te zijn met het beperken van institutionele en individuele samenwerkingen. "We zien in de samenwerking met individuele Israëlische medewerkers, mits de aard van de samenwerking in lijn ligt met onze academische missie, een kans om ook in tijden van oorlog en conflict een open lijn te houden, zogeheten science diplomacy", is te lezen op de website van de universiteit. "Het verbreken of opschorten van alle banden betekent ook het verbreken van relaties met onderzoekers die juist vaak de kritische stem in Israël vertegenwoordigen."
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag schortte de banden met een Israëlisch onderwijsinstituut op na eisen van de KABK Student Union, een studentenvereniging. Dit werd vrijdag bekend. Voor zover bekend gaat het om de eerste onderwijsinstelling in Nederland die banden met een Israëlische instelling verbreekt na eisen van studenten.
Burgemeester Halsemsa: ME werd niet zomaar ingezet
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sprak vrijdag van een "sombere week" in een spoeddebat over de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam en de politie-inzet. "Het is voor het eerst dat wij hardhandig moesten optreden", aldus de burgemeester, waarbij ze het heeft over pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen maanden plaatsvonden. "Geweld was deze week helaas onvermijdelijk."
De burgemeester schreef eerder vrijdag aan de gemeenteraad namens de veiligheidsdriehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie dat de ME "niet zomaar was ingezet". Ook schreef ze dat de sfeer bij de demonstraties omsloeg door "niet-studenten" die vooral de confrontatie aangingen, gezichtsbedekkende kleding droegen en stenen uit de stoep haalden.
Ze geeft aan dat bij de ontruimingen bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein de politie meerdere malen heeft opgeroepen om te vertrekken voordat werd overgegaan tot geweld. De driehoek is er "niet blij mee" dat de ontruiming van het tentenkamp op Roeterseiland in de nacht gebeurde. Maar volgens de burgemeester was dat toch het meest geschikte moment omdat in de nacht relatief weinig mensen in het kamp waren. "Er lag een aangifte, barricades zijn strafbaar, daarom moest men vertrekken." Daarbij noemt ze politiegeweld "altijd lelijk en soms onvermijdelijk".
Ook Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw noemt het "een teleurstellende week". "Een situatie waarbij we geweld moeten gebruiken, is er een waarbij alleen maar verliezers zijn".
Volgens Paauw was het lastig om contact te hebben met de demonstranten. Voor de driehoek is het daarom ook niet mogelijk geweest om in kaart te brengen hoeveel mensen er gewond zijn geraakt. Halsema roept mensen op die gewond zijn geraakt op zich te melden, net als mensen die te maken hebben gehad met "politiegeweld buiten proportie".
Paauw meldde dat bij de demonstratie donderdagavond op het Spui weer contact is geweest met de demonstratieorganisaties. De burgemeester uit daarom de hoop "dat we weer de weg omhoog vinden. Ik hoop dat we weer stad worden van vreedzame grote en kleine demonstraties en niet van bezettingen."
Verder liet de burgemeester weten dat ze de UvA niet gaat oproepen de banden met Israëlische instituties op te zeggen. "Dat zou een beperking zijn van de academische vrijheid."